Tak, wiem, wiem. Prawdziwy jogurt to nie jest, ale konsystencją jaką ma i smakiem zadziwiająco przypominają mi prawdziwy jogurt. Widziałam kiedyś nawet przepisy na "prawdziwy" jogurt jaglany. Trzeba kupić jogurtownicę i bakterie jogurtowe i zamiast mleka dodać kaszę jaglaną. Już nawet myślałam czy się nie skusić, ale po obliczeniu, że aby bakterie podtrzymywać przy życiu raz na tydzień musiałabym robić litr jogurtu. Dla mnie to ilość nie do przejedzenia, więc wolę sobie raz na jakiś czas zrobić taki a'la jogurt, który robi się w mniej niż minutę, na nic nie trzeba czekać i robię go kiedy chcę - nie mam przymusu jedzenia litra tygodniowo :) Błyskawiczne letnie śniadanie
Składniki:
300 g ugotowanej kaszy jaglanej (np. z dnia poprzedniego :))
100 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego, może być trochę mniej)
100 g owoców (np. maliny, truskawki, jagody, borówki)
30 g syropu z agawy (mniej lub więcej - zależy od smaku)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować.
Można wymieszać z niezmiksowanymi owocami, płatkami śniadaniowymi lub granolą.
Smacznego!
Świetny blog.
OdpowiedzUsuń