piątek, 7 marca 2014

Curry z soczewicy z ryżem



Danie banalnie proste i absolutnie przepyszne. Przepis na nie wysyłałam smsem już kilka razy :) Czas więc go opublikować, aby możliwy był do niego dostęp 24 godziny na dobę.



Składniki:
(Porcja na 2 osoby)
  • 1 szkl soczewicy czerwonej
  • 2 szkl wody
  • 2 cebule
  • przyprawa curry
  • sól


  1. Soczewicę przepłukać na sicie zimną wodą, aż przestanie się pienić.
  2. Podsmażyć na patelni cebulę, dodać sól i przyprawę curry.
  3. Gdy cebula zmięknie, a wokół będzie unosił się cudowny zapach, dodać soczewicę i chwilę mieszać.
  4. Zalać wodą i gotować na małym ogniu aż do wchłonięcia (ok.10-15 minut)
  5. W międzyczasie ugotować ryż lub dowolną kaszę.
  6. Gdy soczewica się ugotuje można ją zmiksować - zależy jaka konsystencja nam bardziej odpowiada.
Jeżeli zostanie nam trochę curry (co się rzadko zdarza) możemy je wykorzystać jako pastę na chleb.

Smacznego!





1 komentarz: